Dlaczego nie warto zakładać restauracji?

Zazwyczaj większość tekstów – dotyczących inwestowania własnych pieniędzy – skupia się na skutecznych sposobach lokowania gotówki. Postanowiliśmy pójść trochę pod prąd. W związku z tym, postanowiliśmy popełnić tekst o jednej z opcji, która według nas, nie jest zbytnio rentowna. Uważamy bowiem, że w dzisiejszych czasach nie opłaca się zakładać własnej restauracji. Naszym zdaniem, jest to kiepski pomysł na biznes i postaramy wyjaśnić się Wam, dlaczego właśnie tak myślimy.
Przede wszystkim, założenie restauracji wiąże się z naprawdę bardzo dużymi wydatkami. Mnóstwo osób nawet sobie nie zdaje sprawy, jak duże są to pieniądze. Trzeba wynająć pomieszczenie. Najlepiej w dobrej lokalizacji, aby było sporo osób zainteresowanych danymi usługami. To jednak wiąże się z naprawdę sporymi kosztami. Poza tym, właściciele restauracji muszą pokusić się o zatrudnienie bardzo dobrych kucharzy. Dzięki temu, ich klienci nie będą narzekać na jakość dań. To jednak też kosztuje.
Do tego dochodzą oczywiście pensje dla kelnerów czy kelnerek. Kluczowe jest też zatrudnienie menedżera, który nad wszystkim będzie sprawował pieczę. Najgorzej przedstawia się jednak chyba sprawa z produktami. W żadnej restauracji nie może ich brakować. Jeśli w karcie menu jest tyle potraw, to musi być odpowiednia ilość składników. Wiele z nich ma krótki termin spożycia i szybko trzeba je wyrzucić oraz kupić nowe. To pociąga za sobą naprawdę spore wydatki. Jeśli w danym miesiącu nie było zbyt wielu klientów, to właściciel może ponieść z tego tytułu podwójne koszty. Nie dość, że trzeba zapłacić za wynajem, media, pensje pracowników, to jeszcze większość jedzenia prawdopodobnie zmarnowała się.
Warto też zaznaczyć, że bardzo ciężko nowym graczom jest wejść na ten rynek. Obecnie jest kilka restauracji o ugruntowanej pozycji, które zarabiają bardzo duże pieniądze. Osoby początkujące nie mają jednak szans z nimi skutecznie rywalizować, co też jest sporym minusem.

Dodaj komentarz